Nukkuminen on tila, jossa liikkuminen ja reaktiot ulkomaailmaan ovat rajoittuneita. Yleensä se tapahtuu silmät suljettuina ja joinakin hetkinä esiintyy unia. Aivot ovat toiminnassa, vaikkakin vähemmän aktiivisina, ja nukkumisen aikana voi herätä helposti sopivaan ärsykkeeseen.

Nuoremmat ihmiset tarvitsevat unta vanhoja enemmän. Vastasyntyneet tarvitsevat unta noin 16 tuntia vuorokaudessa eli melkein koko päivän, kun taas aikuisille riittää yleensä 6–8 tuntia. Samoin paraunnen suhteellinen määrä vähenee iän lisääntyessä. Aikuisten paraunen määrä on vain noin 20%, kun taas vastasyntyneellä se on noin puolet koko unen määrästä. Vanhuksille voi kuitenkin ilmaantua tapa nukkua päiväunia.

Ei ole yhtä tiettyä nukkumismäärää, jota ihminen tarvitsisi, ja sen määrä vaihtelee ihmisestä toiseen ja riippuen päivän aikana tulleesta rasituksesta. Nukkumisen tarve on siis yksilöllinen. Ellei ihminen nuku tarpeeksi, aktiivisuus vähenee ja uneliaisuus lisääntyy. Unen laatu eli vilkeunen ja syvänunen määrä on tärkeämpi kuin pelkkä unen pituus.

Ihminen on väsyneimmillään yleensä kello 3–5 mutta väsyneisyys riippuu paljolti vuorokausirytmistä

Useissa kulttuureissa unta pidetään sielunvaelluksena. Nukkuessa sielun uskotaan kulkevan toiseen todellisuuteen, ehkäpä henkimaailmaan. Unessa on myös voitu nähdä enteitä tulevasta tai löytää ratkaisuja ongelmiin. Suomalaisessa perinteessä unen on katsottu muun muassa olevan henkiolento, joka vaikuttaa ihmiseen. Unta on pyydetty tulemaan laulamalla runoja. Runossa uni ratsastaa herasilmällä hevolla, laukkipäällä lampaalla ja kysyy ulkoa, ikkunan alta, joko lapsi on valmiina kehdossa. Toisessa runossa unta pyydetään tulemaan uunin päältä ja näppäämään tai ampumaan lasta silmän päälle. Länsimaisessa kansanperinteessä kerrotaan lapsille usein nukkumatista, joka heittää silmiin unihiekkaa ja näin vaivuttaa lapsen hyvään ja rauhalliseen uneen.

 

Eilen illan leffan jälkeen alkoi väsyttämään todella paljon ja aloin sitten kömpiä punkkaa kohti mutta kuinkas ollakkaan ei se uni tullutkaan siinä vaan pyöri ja hyöri sängyssä toivoen että olisipa yhtä hyvät unen lahjat kuin yhdellä minun työ kaverilla, Töissä hänen ei tarvitse kuin istua alas ja valot on samantien poissa päästä. Monesti ollaan töissä naurettu sitä kun duuni kaveri nukahtanut niin että tupakka palaa kädessä ja siinä sitten seurattu milloin hän herää tupakan polttoon mutt ei tupakka sammuu ja toinen vaan kuorsaa. Yksi kerta hän jopa nukahti keskelle terminaalin käytävää seisaalteen noh ei siinä mitään mutta kun hänellä oli kadessä 25kg paketti.

Tänään kun heräsin niin ajattelin että kello on jo vaikka kuinka paljon kun kissatkin oli tullu sänkyyn toinen makas jalkojen päällä ja toinen kädenpäällä maukuen suunilleen "FEED MEEEE". Nousin ylös ja saman tien puhelinkin pärähti. Puhelun jälkeen huomasin että ei kello ole edes yhdeksää ja tuntui kun olisi nukkunut puoli päivää. Noh nyt kahvia naamaan ja vaatteet päälle, tänään menen äipän luokse laittamaan pihoja kuntoon sillävälin kun hän on töissä ja mikäpä sen mukavempaa kun kuuntelee mättö musiikkia, aurinko paistaa ja tekee hommia.