Kohtalo on uskomuksissa käsitys, jonka mukaan asiat ovat tavalla tai toisella ennalta määräytyneet. Usko jonkinlaiseen kohtaloon kuuluu valtaosaan uskonnoissa, ja jopa monille uskontokuntiin kuulumattomille. Joskus kohtalon vastavoimana pidetään vapaata tahtoa. Kohtalouskoa kutsutaan fatalismiksi.

Jotkut ajattelevat, että kohtalo tarkoittaa sitä, että ihminen toimii mekanistisesti syyn ja seurauksen lakien mukaan kuin kone, ja siksi seuraa ennalta määräytynyttä maailmanviivaa. Toisille kohtalon aikaansaa henkiolento, joka pyrkii tuottamaan ihmiselle tai asialle haluamansa kaltaisen tapahtumahistorian, vaikka tämä haluaisi muuta.

Ihmisen kohtalo saattaa joidenkin mielestä määräytyä esimerkiksi syntymähetkellä, toisten mukaan se on määräytynyt jo maailman syntyessä. Voidaan ajatella että on olemassa yksilön kohtalo, mutta myös suurempia, kuten kansakuntien tai maailman kohtaloita, joihin yksilön kohtalo nivoutuu.

Kohtalo saattaa olla täysin orjuuttava, johonkin suuntaan vetävä, tai jotain siltä väliltä. Joidenkin mukaan kohtalo toimii aina samalla tavalla, esimerkiksi huono-onniseksi syntynyt kokee aina huonoa onnea. Toisten mukaan kohtalo taas vaihtelee.

Ihmisen tai asian loppua tai huonoa onnea sanotaan myös sen kohtaloksi.

Ennustaminen  perustuu siihen uskomukseen, että asioilla on jonkinlainen ennalta määräytynyt tulevaisuus, eli siis kohtalo.

Jotkut ihmettelee miksi epäonni aina kohtaa heidän mutta loppujen lopuksi heidän epäonni on kumminkin aika paljon lievempää kun alkaa miettimään Jhenan koulukaveria. Vuosi sitten Jhenan koulukaveri oli kävelyllä isänsä kanssa ja rattijuoppo ajoi heidän päälle. Molemmat joutuivat sairaalaan ja myöhemmin nainen pääsi pois sairaalasta ja siinä ohella hänen kädet eivät toimineet puoleen vuoteen. Hänen äiti hoiti sitten isää ja äiti sai loppujen lopuksi sydänkohtauksen mutta ei onneksi kuollut. Myöhemmin sitten Jhenan kaveri sai kuulla että hänen isä oli halvaantunut vaikka on ollut vain sairaalassa ja kaiken lisäksi hänen veli on kehitys vammainen ja oma poika kärsii ADHD:sta. Hänen aviomies oli ollut kolarissa ja pitkän ajan joutui olemaan rullatuolissa. Lisää huonoja juttu tähän voisin  kyllä kirjoittaa mutta en viitsi alkaa luettelemaan niitä muttakun alkaa miettimään kuinka paljon nuo asiat on painanut toista ihmistä niin jotenkin ne omat pahat onnet eivät siis olekkan ehkä ihan noin hirveitä.

 

Tänään kävin Jhenan kanssa onnittelemassa hänen isää isän päivän johdosta ja vaihdoin samalla Jhenan autoon talvi renkaat samalla vierailun ohella. Sitten menimme Jhenan vaaria moikkaamaan ja onnittelemaan samalla siitä että hän oli täyttänyt 80 vuotta. Tulimme kotiin sitten kuuden jälkeen ja aloimmepa sitten pakkaamaan tavaroita laatikoihin ja siinähän nyt meni aika pitkä aika. Puuh koko ajan liikaa tekemistä noh onneksi enää kiireitä tämä kuukausi loppuun niin sitten on muutettu jo. Huomenna sitten menen hakemaan itselleni Iphone luurin ja siinä samassa otetaan Jhenalle ja minulle uudet liittymät ja varsinkin sen takia koska saadaan samalla sellanen juttu siihen että meidän väliset puhelut eivät maksa mitään että sit voidaan lörpötellä niinpaljon kuin huvittaa ilman pelkoa laskusta.